Opulentie voor de badkamer opnieuw geïntegreerd

Voor de wereldbeurs ISH 2011 richtte Duravit zich op een heel bijzondere smaakwereld: opulentie.

De badkamerfabrikant heeft hier echter niet gekozen voor de sierlijke en drukke interpretatie, maar koos voor een moderne benadering van opulent. Deze sluit aan op de hoge eisen die aan badkamers worden gesteld op het gebied van lange levensduur.

In samenwerking met de Russische architect Sergei Tchoban ontstond zo een complete badkamerserie die opulent opnieuw interpreteert. Resultaat: een gulden middenweg tussen purisme en de zogenaamde “vrije vormen” en het samenkomen van beide stromingen in de moderne architectuur.

De eigenschappen van deze moderne opulentie zijn niet meer „weelderig“ en „schreeuwend“, maar in plaats daarvan: „royaal“ en „smaakvol“. Luxe is gewenst. Het zijn derhalve niet meer de clichés als gouden kranen, die het karakter bepalen, maar een nieuwe, vrijere omgang met vormen, oppervlakken en ruimte.

Of zoals Sergei Tchoban het een keer uitdrukte: „Eigentijdse opulentie is, als men zich een beetje meer veroorloofd, maar wel met beide voeten op de grond blijft!“

Historische associaties
Concreet bestaat de nieuwe serie van de designer uit keramiek, meubels en een compleet badenprogramma. Deze serie is niet zomaar naar het Franse woord voor boulevard “Esplanade“ vernoemd. Royale maatvoering en zachte vormen kenmerken de serie. Bij de onderkast vallen de ‘pootjes’ van de elementen op.

Daarmee herinnert de designer aan de tijd van de 18e en 19e eeuw, toen badinrichtingen en zelfs toiletten nog als meubelstukken werden gezien. Het karakteristieke onderstel zien we ook terug bij de andere elementen van de serie. Bijzonder markant bij de staande WC wat doet herinneren aan een antieke zetel.

De historische associatie wordt versterkt doordat het WC en bidet met hetzelfde materiaal zijn bekleed als de meubels. De vormgeving van het ligbad doet denken aan een chaise-longue en maakt het plaatje compleet.

Donkere leren riempjes en een edel wit karakter
Toch zijn dit niet de enige citaten die aan de pracht en praal van vroeger herinneren. De badmeubels hebben markante grepen met donkerbruine leren handgemaakte riempjes verwerkt met chroom. Daardoor is het eerste contact met het meubel hoogwaardig en oogt dit als een sieraad.

Deze elegantie komt ook bijzonder goed tot zijn recht bij de hoge kast. De deur herinnert aan een klassieke koffer en staat daarmee symbool voor deze moderne interpretatie van opulentie. Liefhebbers van deze stijl zijn wereldburgers die graag spullen meenemen van hun reizen om hun interieur te completeren.

Deze mensen waarderen ook het gevoel van individualiteit. Om deze reden kan men kiezen uit twee totaal verschillende kleuren: „Oak“, een markante donkere houtbekleding en „Silk“, een lakkleur met een bijzonder edel wit karakter, welke een perfect samenspel vormt met de keramiek.

Met het huiselijke karakter draagt de serie de opvatting van Tchoban, dat de badkamer een verblijfsruimte is geworden en daarom de nodigde vierkante meters vraagt. Dit heeft hij in de praktijk als architect regelmatig ervaren.

„Als ik tegenwoordig de badkamer te klein teken, lig ik er bij mijn opdrachtgevers uit…“, aldus de ontwerper. De badkamer is dus op weg om een hoogwaardige woonruimte te worden, die qua afmetingen niet meer onder hoeft te doen voor de woonkamer.

Bron: Duravit


Peiling

Mijn voorkeur gaat uit naar...
Bekijk resultaten

Categorieën

Tags