Europese Commissie neemt per direct maatregelen tegen Chinese dumptegels

Op 17 maart 2011 heeft de Europese Commissie voorlopige maatregelen aangekondigd en per direct getroffen die de dumping van keramische tegels uit China op de Europese markt moeten tegengaan.

De maatregelen bestaan uit een heffing van 26,2% tot 36,6% voor Chinese bedrijven die hebben meegewerkt aan het onderzoek van de EU en van 73% voor Chinese bedrijven die deze medewerking niet hebben gegeven.

De voorlopige maatregelen gelden voor alle typen keramische tegels: wand- en vloertegels, geglazuurd en ongeglazuurd, mozaïek-tegels, rechthoekige tegels of anderszins en al dan niet voorzien van een drager.

Oneerlijk & geforceerd
Het Besluit van de Europese Commissie volgt op een in juni 2010 op verzoek van CET (the European Ceramic Tile Manufacturer Federation) gestart onderzoek. De Europese keramische tegelindustrie kent een omzet van € 9 miljard, een directe werkgelegenheid van 75.000 banen in Europa en indirect 230.000 (schatting).

De industrie is sterk concurrerend, exporterend en wereldleider in productontwikkeling, innovatie en design. Desondanks lijdt deze industrie op de Europese markt onder oneerlijke mededinging en geforceerde prijsconcurrentie uit China.

Onderzoek door de Europese Commissie heeft de Chinese dumpingpraktijk bevestigd. Verder is vast komen te staan dat deze oneerlijke concurrentie een niet te rechtvaardigen schade toebrengt aan de Europese industrie van keramische tegels.

Tenslotte is vast komen te staan dat geen enkele Chinese producent opereert onder markt gereguleerde omstandigheden.

Per direct
De maatregelen die per direct, dus op 17 maart 2011, zijn ingegaan ‘zijn uitdrukkelijk niet bedoeld om Chinese producten van de Europese markt te weren of Europese tegelproducenten te bevoordelen.

De maatregelen zijn daarentegen wel bedoeld om te komen tot een eerlijke mededinging voor zowel Europese als Chinese producenten van keramische tegels aldus de President van CET, de Italiaan Alfonso Panzani.

Hij beklemtoonde dat de Europese keramische tegelindustrie een zeer concurrerende en innovatie industrie is, die goed presteert op de exportmarkt en dat er geen reden is waarom deze minder concurrerend zou zijn binnen Europa dan buiten Europa.

Bron: Verenigde Keramische Organisaties


Peiling

Mijn voorkeur gaat uit naar...
Bekijk resultaten

Categorieën

Tags