Duravit Onto: duurzaam design met sympathie

Een console op keramiek in plaats van keramiek op een console – de nieuwe badkamerserie „Onto“ van Matteo Thun vult het thema wastafelcombinatie op een nieuwe wijze in.

Het keramiek wordt niet meer traditioneel op de console geplaatst, maar de wasbak, hoekig of rond, wordt zelf de drager van de console. De console rust op wasbak en heeft aan de voorzijde een zachte afronding.

Hierdoor ontstaat een nieuw dynamisch karakter, dat tegelijk voor een eenvoudige, snelle montage zorgt en daardoor op installatiekosten bezuinigt. Dit is precies de bedoeling van de designer Matteo Thun.

Volgens hem definieert „cost engineering“ de esthetica van de 21e eeuw. Hij is een echte voorvechter van de „beauty of economy“ en wil dit graag laten zien.

Het element hout
Hout is een belangrijk element van deze serie. consoles en fronten van hoge kasten, onderkasten en wastafelonderbouwkasten zijn in multiplex uitgevoerd. Daardoor blijft de sandwichachtige structuur van het hout aan de kanten zichtbaar. Dit versterkt de natuurlijke uitstraling van het materiaal.

Waarbij de op elkaar gelijmde lagen vervorming door vocht voorkomen en daardoor ideaal voor toepassing in de badkamer. Bovendien zijn de kanten geöliëd. Deze olie-wax emulsie verzadigt de vezels in het hout, zodat ze geen water meer kunnen opnemen.

Daarmee zijn de meubels van Onto niet alleen optisch, maar ook functioneel goed uitgerust voor de badkamer.

Verschillende meubeltypes voor hotel- en privé badkamer
De consoles zijn variabel in grootte en aan de zijkanten open. De openingen kunnen hierbij als handdoekhouder of handgreep fungeren. Een spiegel met verlichting en onderbouwkast completeren de wasplaats.

Met het oog op hotels werd specifiek nog een wandhangende ladekast met kussens gecreëerd – welke zorgt voor extra zitcomfort. Een hoge kast completeert het programma, ook voor de privé badkamer.

Als special item is er nog een staande, zuilvormige wastafelonderbouw met een ronde wasbak, ideaal voor openbare en semi-openbare gebouwen. In totaal staan 16 verschillende meubeltypes ter beschikking. Ze fungeren echter niet alleen als wasplaats, maar ze zetten ook een kleuraccent in de ruimte.

Europees eiken of kastanje donker, wit mat of basalt mat – elk van de vier kleuren van de serie fungeert als verbindingselement. De ligbaden kunnen in dezelfde kleuren worden bekleed. Zo ontstaat een op elkaar afgestemd totaalconcept dat alle onderdelen van de ruimte omvat.

Baden van „Standaard“ tot „Extreem“
Het badprogramma zelf biedt met een doordachte combinatie van standaard baden en ”extreme“ badtypen oplossingen voor verschillende eisen in de badkamer. Een extreem model heet „flat“ en markeert een bijzonder laag ligbad.

Met een diepte van 34 cm kunnen zelfs kinderen en mensen met een bewegingsbeperking nog gemakkelijk instappen. Tegelijkertijd biedt ze door haar royaal bruikbaar oppervlak een aangename doucheplek. Een oplossing, die bijvoorbeeld voor business-hotels bijzonder geschikt is.

Het andere extreem model heet „compact“ en beschikt bij een maat van slechts 140 x 80 cm over een diepte van 56 cm.

Dankzij deze compacte maten is het mogelijk in het bad volgens Japanse traditie te zitbaden, dat wil zeggen “compleet onderdompelen van de badende in het warme water” – een toepassing voorbestemd voor de 4-sterren hotelcategorie, waarbij het ligbad tegenwoordig niet meer in de badkamer, maar als highlight midden in de hotelkamer staat.

De kloof tussen de beide extreem modellen worden opgevuld met de baden in standaardmaten, voor inbouw of met meubelbekleding. Bij de meubelbekleding is er keuze uit een standaarduitvoering of een ‘konische’ bekleding.

Stijlneutraliteit
Zo is Onto in ieder opzicht eenvoudig te begrijpen, eenvoudig te plannen, eenvoudig te installeren en daarnaast nog: eenvoudig te reinigen en schoon te houden. Eigenschappen, die niet alleen thuis worden gewaardeerd, maar vooral ook bij projecten, waar iedere schoonmaakminuut telt.

„Wat mooi is, is schoon“, vond de designer eens. Hij verbindt bij Onto al deze eigenschappen. Inspelend op de vraag naar design met een lange levensduur zette hij daarom in op een hoge vorm van stijlneutraliteit.

Zo spreekt „Onto“ geen harde, maar een stille taal. Matteo Thun: „Men zou bijna kunnen zeggen, het zijn eerder bouwdelen dan een serie, ze hebben een hoge designeis maar geen vervaldatum.“

Bron: Duravit


Peiling

Mijn voorkeur gaat uit naar...
Bekijk resultaten

Categorieën

Tags