Dornbracht Water Zone: Preparing

Met de Water Zones presenteert Dornbracht een volledig nieuw concept voor de leefruimte keuken.

Ze maken een scheiding van de verschillende functionele bereiken, zoals dat in een professionele keuken gebruikelijk is, voor het eerst ook mogelijk voor particuliere keukens.

Behalve aan het fornuis brengen mensen in een keuken de meeste tijd door aan de spoelbak een werkzone die in tegenstelling tot de rest van de keuken de afgelopen decennia nauwelijks verder werd ontwikkeld.

Terwijl ‘modulariteit’ in keukendesign sinds jaren een centrale rol speelt op de eigen behoeften afgestemde, individuele bouwstenen in plaats van een vaste inbouwkeuken bleef het spoelgedeelte grotendeels uitgezonderd van deze variatie.

Eén bak, misschien twee, een kraan, misschien nog een dispenser voor afwasmiddel. Meer individualiteit was zeldzaam. De opkomst van de afwasmachine had het belang van de spoelbak in gedachten naar de achtergrond verdrongen.

Onderzoek
Daarbij toont onderzoek aan dat ook nu nog meer dan de helft van al het werk in de keuken aan de spoelbak plaatsvindt. Juist de eerste basisactiviteit in de keuken het schoonmaken, wassen en voorbereiden van levensmiddelen speelt zich hoofdzakelijk aan de spoelbak af.

Hierbij stellen keukengebruikers volgens internetportaal homesolute.com prijs op een sproeikop om groente voor te wassen idealiter een zwenkbare sproeikop met handkraan, zoals men die in professionele keukens aantreft.

Otl Aicher
“Wie er een heeft, zal hem onmisbaar vinden”, schrijft Otl Aicher al in 1982 in ‘De keuken om te koken’, tot nu toe een van de standaardwerken voor keukenplanners.

Erg belangrijk daarbij, aldus Aicher, is dat de kracht van de waterstraal daarbij geregeld kan worden al naargelang of je aardappelen wast of bladsla.

Een permanent harde straal zou de sla beschadigen, met een permanent zachte straal krijg je de aardappelen niet schoon genoeg. Nog een belangrijk punt voor de werkzaamheden bij het spoelen, wassen en voorbereiden is de indeling van de gootsteen.

Idealiter is deze in tweeën gedeeld, waarbij een van de bakken zo vlak mogelijk is en als afdruipgedeelte dient.

Speciaal afgestemd
De Water Zone Preparing is speciaal afgestemd op deze aspecten. Enerzijds met een speciale professionele sproeikop met regelbare straal om groente, fruit en vlees behoedzaam af te sproeien.

Anderzijds met een dubbele bak die aan de ene kant diep is en onder water gezet kan worden, aan de andere kant bewust vlak is met een vrije afvoer.

Door een losse snijplank boven het vlakke gedeelte kun je bovendien direct aan de spoelbak werken.

Dat zorgt niet alleen voor minder lopen maar verhindert ook dat water van fris gewassen groente, fruit of vlees op de keukenvloer druppelt.

Wolfgang Nagel
“Heb je dat echt nodig?”, vraagt Wolfgang Nagel in zijn stuk ‘De nieuwe eet-klasse’ in HÄUSER 4/08 met het oog op de ontwikkeling richting exclusieve keukens en gespecialiseerde uitrustingen.

Het antwoord levert hij direct door te stellen: “Elektrische ramen, centrale vergrendeling en andere features ooit dure extraatjes zijn tegenwoordig vertrouwde standaards (in de auto-industrie).

Ook chique keukens hebben deze pioniersrol.” Al in 2005 liet Ikea voor het internationale, representatieve onderzoek ‘Complete Kitchen Living’ enquêtes uitvoeren in 27 landen.

Thema van het onderzoek was het ‘keukenleven’ van mensen vanaf 15 jaar wereldwijd. Daarbij kwamen interessante details uit de bus.

Twee tot tweeënhalf uur in de keuken
Midden-Europeanen zoals Zwitsers, Oostenrijkes en Duitsers staan bijvoorbeeld gemiddeld per dag twee tot tweeënhalf uur in de keuken.

Voor een derde van hen is de keuken zelfs de belangrijkste ruimte in huis (wereldwijd gemiddelde: 26 procent).

In Arabische landen interesseert de ruimte ‘keuken’ de geënquêteerden nauwelijks. Reden: daar is het gebruikelijk om keukenpersoneel te hebben.

Bron: Dornbracht


Peiling

Mijn voorkeur gaat uit naar...
Bekijk resultaten

Categorieën

Tags