Dornbracht Edges

Naar aanleiding van de Passagen 2010, die in het kader van de internationale meubelbeurs IMM Cologne plaatsvinden, presenteert Dornbracht voor de eerste keer het nieuwe tentoonstellingsproject ‘Revolving Realities’.

De installatie is de actuele bijdrage aan de Dornbracht Edges serie, die uit projecten op het raakvlak tussen architectuur, design en kunst bestaat. De installatie met als curator Mike Meiré stamt van de groep Interpalazzo.

Revolving Realities
‘Revolving Realities’ is een reactieve installatie, die speelt met het gevoel van realiteit doordat een plaats en een object steeds weer nieuw wordt waargenomen en ervaren.

Door het bespelen van de oppervlakken met verschillende beelden, texturen en animaties wordt het object tot een spiegel van wisselende werkelijkheden.

Er ontstaat een reële virtualiteit die zich tegenover de gebruikelijke virtuele realiteit plaatst. De installatie wordt uitgebreid met een modulaire lichtenscenering wier uitgangspunt het bespeelde object vormt.

Lichtsnoeren verdelen zich over een buitenvlak van 600 m2 en creëren een verbinding tussen kerninstallatie en haar omgeving. Impulsen worden opgenomen en teruggeleid naar de buitenliggende ruimte die tot een resonantielichaam wordt en een reflexieve dialoog met de kerninstallatie aangaat.

Object, ruimte en toeschouwer verbinden zich zo tot een communicatieve eenheid.

Interpalazzo
Interpalazzo is een collectief van mediakunstenaars, opgericht door Martin Hesselmeier, Andreas Muxell en Carsten Görtz. Voor ‘Revolving Realities’ werkt Interpalazzo samen met de geluidsperformer Markus Schmickler, die voor het project een eigen soundtrack componeert.

‘Revolving Realities’ is het actuele project van de tentoonstellingsserie Dornbracht Edges. Dit begon in 2001 met de ‘Dornbracht Bathmodules’ met virtuele architectuur van David Adjaye, Edward Barber, Jay Osgerby, Torsten Neeland en Claudio Silvestrin.

In 2002 vervolgde Matali Crasset dit traject met ‘Update / 3 Spaces in one’, een futuristisch poëtische herinterpretatie van de badkamer.

In 2003 ontwikkelde Mike Meiré zijn ‘E-R-S’, het Energetic Recovery System als visionaire plek in de vorm van een pipeline ter lichamelijke en geestelijke reiniging en in 2006 ‘The Farm Project’, een enscenering van de keuken als toneel van het leven en niet als showroom voor design.

Met ‘Noises for Ritual Architecture’ is in 2008 de eerste verzameling ruimteklanken bij de rituele architectuur in de badkamer verschenen. Gepresenteerd wordt dit in een SoundSpa, een mobiele tentoonstellingsunit.

Voor ‘Noises for Ritual Architecture’ lag het initiatief bij Mike Meiré. De soundscapes werden door de Keulse musicus Carlo Peters gecomponeerd. De computergegenereerde plafondprojecties van Jens-Oliver Gasde ronden de enscenering in de SoundSpa af.

In 2009 was Mike Meiré curator van ‘Global Street Food’, een tentoonstelling gewijd aan de fascinatie voor geïmproviseerde keukens in de openbare ruimte. Urbane fast-food stations in het spanningsveld tussen pragmatisch dilettantisme en complexiteit op een zeer kleine ruimte.

Bron: Dornbracht


Peiling

Mijn voorkeur gaat uit naar...
Bekijk resultaten

Categorieën

Tags