De verovering van het vlak: Dornbracht presenteert Deque

Op de ISH noviteitenshow in Nieuwegein presenteerde Dornbracht Nederland met DEQUE een nieuwe kraan voor de badkamer.

Deque wordt gekenmerkt door een streng gereduceerd vormenspel, dat tot uitdrukking komt in de platte, brede uitloop. De lage vorm dichtbij de waskom stuurt de blik daarbij naar het wezenlijke: de vorm waarin het water gepresenteerd wordt.

“DEQUE vertegenwoordigt de voortzetting van de vormencanon van het merk Dornbracht in een avantgardistisch design“, aldus directeur Andreas Dornbracht. “Het unieke aan de straalsoort, die we voor deze kraan hebben gekozen, is dat we hier met afzonderlijke stralen werken, die een bijzondere, handstrelende ervaring bij het handen wassen opleveren.”

Opvallend bij DEQUE is het contrast: enerzijds tussen de zachte waterstroom en de strenge vorm van de kraan, anderzijds tussen de duidelijk platte uitloop en de cilindrische bedieningselementen – een formele breuk die in extreme mate duidelijk wordt bij de éénhendel mengkraan.

“De natuurlijke, met een stortstraal vergelijkbare waterstraal vormt een bewust contrast met de formele strengheid en perfectie van de kraan”, aldus Michael Sieger. Door de benadrukte platte vorm provoceert DEQUE een kijk van boven op de kraan en op het eruit lopende water – een perspectief dat associaties wekt met de landschapsarchitectuur van de Italiaanse architect Carlos Scarpa (1906-1978).

Deze associatie vormt samen met de twee verschillende soorten stralen – de stortstraal-achtige waterstraal en de softe losse stralen – het uitgangspunt van de ruimtelijke enscenering van Deque.

“De architectuur verenigt de grote precisie en strenge geometrie van de kraan met citaten uit de landschapsarchitectuur. Het resultaat is een sculptuur met de mengkraan als watervormende bron en de architectuur als waterstructurerende vorm”, legt Mike Meiré uit, die de verantwoording op zich neemt voor de architectuur van de DEQUE-sculptuur.

Wanneer men de natuurlijke stroom van het water door deze sculptuur volgt, begeeft men zich op een reis door de uiteenlopende toepassingen voor deze serie. Precieze, geometrische vormen tekenen een monolithisch landschap van chroom en mat-zwart.

Van de wastafel via het ligbad , de douche tot aan een landscape-element voeden verschillende waterbronnen een waterloop, die de presentatievormen van het water architectonisch met elkaar verbindt. Niet de architectuur verbindt de verschillende waterpunten met elkaar, maar het water zelf is het verbindende element van de
architectuur.

Naast de DEQUE-sculptuur werden vier individuele toepassingen voor DEQUE ontworpen. Ze laten telkens een combinatie van uitlooppunten en een landscape-element zien. De toepassingen verschillen van elkaar in formaat, vertonen echter een consequent architectonisch handschrift en spel van materialen.

DEQUE is verkrijgbaar in de oppervlakken chroom en mat-zwart en leverbaar vanaf herfst 2011. Het design stamt van Sieger Design, de architectuur van de DEQUE badkamer komt van Mike Meiré.

Bron: Dornbracht


Peiling

Mijn voorkeur gaat uit naar...
Bekijk resultaten

Categorieën

Tags