Axor Massaud in “Estadio Chivas”

In stadion “Estadio Chivas” toont Jean-Marie Massaud zijn visie op de volmaakte harmonie tussen mens, natuur en techniek.

De bekende Franse architect en designer Jean-Marie Massaud ontwierp voor één van de populairste voetbalteams van Mexico een volgens ecologische duurzaamheidprincipes vormgegeven stadion.

De exclusieve VIP-loges zijn, evenals de spelersruimtes, uitgerust met kranen uit de Axor Massaud badkamercollectie van Axor, het designermerk van Hansgrohe (www.axor-design.com).

De ´groene mijlpaal´ – het “Estadio Chivas” – werd op 30 juli met een wedstrijd tussen het Mexicaanse CD Guadalajara en het Engelse Manchester United officieel geopend.

Meer dan alleen een stadion
500 kilometer ten Noordwesten van Mexico Stad bouwden Jean-Marie Massaud en zijn partner Daniel Pouzet een uniek stadion voor zo´n 45.500 toeschouwers.

Het “Estadio Chivas” is de nieuwe thuisbasis van één van Mexico´s geliefdste teams, Club Deportivo Guadalajara, spelend in de Mexicaanse eerste divisie (Primera División).

Stadions zijn gebouwen waar veel emoties samenkomen. Het was echter zijn rationele werkwijze die Jean-Marie Massaud tot zijn bijzondere ontwerp aanzette.

Hij zocht naar een positief symbool in een landschap buiten de stadse drukte van de miljoenenmetropolen Guadalajara en Zapopan, zonder dat het ver bij deze steden uit de buurt ligt.

Ook hierbij redeneerde hij vanuit zijn basisprincipe: de volmaakte harmonie tussen mens, natuur en techniek.

Het nieuwe stadion staat in een groot openbaar park, die de multifunctionele arena geheel omgeeft. Buiten de voeltbalwedstrijden wordt het park ook gebruikt door mensen die zich niet voor het voetbalspel interesseren.

Hierdoor heeft de plek een multifunctionele bestemming gekregen. “Het is een lichte en immateriële plaats geworden, omdat het niet als gebouw, maar als een deel van het park gezien wordt”, verklaart Jean-Marie Massaud.

Het stadion vat de gehele infrastructuur van de sportmogelijkheden als een kunstige ´krater´ samen. De dakconstructie overkoepelt het gebouw, dat als een wolkenband boven de tribunes zweeft.

De bovenste tribuneband rust op de twee verdiepingen tellende parkeergarage en is over zijn 45° neigende buitenkanten, de ´kraterranden´, begroeid.

Het VIP-gedeelte met haar 330 loges omvat de gehele ronding van het stadion en scheidt, gelijk aan gloeiende lava, de vuurrode stoelen in twee onafhankelijke toeschouwergedeelten.

Niet voor niets gaf de plaatselijke bevolking het gebouw tijdens de bouw al de bijnaam “el volcàn”, de vulkaan.

Nature Inspired Design – tot in de badruimte
Voor de VIP-loges koos Jean-Marie Massaud voor hoogwaardige kranen van Hansgrohe, zoals de decente Talis S keukenmengkraan.

In de exclusieve badruimtes overtuigen de zachte, ronde vormen van de Axor Massaud wastafels, die met ééngreeps wastafelmengkranen en accessoires uit dezelfde collectie uitgerust zijn.

“Bij Axor Massaud worden door de natuur geïnspireerde organische vormen geharmonieerd met geometrische vormen”, verklaart Philippe Grohe, brand-manager Axor, de vormgeving van de Axor Massaud badkamercollectie.

Hierbij lijken de losse objecten meer op rituele sculpturen, waarbij de technologie op de achtergrond raakt.

Synoniem hiervoor staat de bijna 400 mm brede ééngreeps wastafelmengkraan: door haar grootse oppervlak lijkt zij meer op een planchet, waaruit het water in een brede, natuurlijke Schwallstraal de wastafel instroomt.

De constante esthetiek van het thema “Nature Inspired Design” van Studio Massaud wordt ook in dit nieuwe stadion weerspiegeld. “Ik geniet bewust van het menselijke bestaan zoals het is, namelijk de symbiose tussen natuurlijke en culturele elementen”, vat Jean-Marie Massaud samen.

De doucheruimtes zijn uitgerust met de Croma 160 en Raindance Royale AIR hoofddouches. Dankzij deze grote hoofddouches en de Hansgrohe AirPower technologie kunnen de spelers na een wedstrijd heerlijk bijkomen onder de zachte, volumineuze doucheregen.

Ecologie en duurzaamheid als basis
Om naast de sportieve bestemming ook aan de recreatieve en entertainmentfuncties te voldoen, biedt Massauds architectonische mijlpaal diverse attractieve ruimtes voor kinderen, een bioscoop, een schoonheidssalon en winkels voor sportartikelen en fantoebehoren.

De parkeerplekken zijn elegant in de kelderverdieping verwerkt.

Niet alleen de ´krater´en het park kleuren groen. Ook de technische uitrusting van het gebouw oriënteert zich op groene en duurzame technologieën.

Regenwater wordt opgevangen en in neerslagarme periodes voor het besproeien van de vegetatie gebruikt. Het gehele gebouw wordt overwegend op natuurlijke wijze gelucht en is met energiebesparende verlichting uitgerust.

Het park is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, zodat bezoekers niet per se op de auto aangewezen zijn.

De vormgevingsfilosofie van Jean-Marie Massaud richt zich minder op technologische prestaties; hij zoekt meer naar de draagkracht van het culturele fundament waar hij zijn project op kan richten.

Zijn ´Nature Inspired Design´ is voornamelijk op het milieu gebaseerd. Het is de natuur, die het voorbeeld voor zijn ideeën en ontwerpen is.

Voor zijn werk, dat in de designverzamelingen van musea in Londen, Amsterdam, Chicago, Lissabon, Parijs en Zürich getoond word, ontving hij talrijke gerenommeerde prijzen.

Bron: Axor






Peiling

Mijn voorkeur gaat uit naar...
Bekijk resultaten

Categorieën

Tags