Appartementen besparen 35% energie na renovatie

Een besparing van 35 procent op de energierekening – dat is het opmerkelijk positieve resultaat van vervanging van de verwarmings- en warmwaterinstallatie in een appartementencomplex in Hilversum.

Waar de bewoners voorheen gebruikmaakten van een centrale cv-ketel en kleine eigen boilers, heeft installateur Ketelaar iedere woning nu voorzien van een eigen Nefit HR-combiketel.

Een jaar na de ingebruikname van de nieuwe apparatuur bleek de energierekening voor iedereen stukken lager uit te vallen. De daling van de energiekosten was geen 15-25 procent, zoals verwacht, maar gemiddeld maar liefst 35 procent.

Daarom wordt vermoed dat de bewoners zuiniger zijn geworden nu ze de ketel in hun eigen appartement hebben hangen en ook alleen voor hun eigen verbruik betalen.

Palace Residence
In het Hilversumse appartementencomplex Palace Residence werden 73 woningen en zes algemene en zakelijke ruimtes voorzien van een eigen HR-combiketel, de Nefit TopLine Compact.

De nieuwe ketels van Nefit creëren dankzij een ingebouwde ventilator zelf overdruk voor een veilige afvoer van verbrandingsgassen.

Dat maakt ze bij uitstek geschikt voor toepassingen op lange rookkanalen, zoals in flatgebouwen en appartementencomplexen.

Extra besparing

De veiligheid van de rookgasafvoer was een van de eisen van de Vereniging van Eigenaren bij het renovatieplan. Daarnaast wilde men de verouderde boilers vervangen.

Bovendien moest er een einde komen aan de vaak bediscussieerde gezamenlijke energierekening, waarvan men ook nog eens de indruk had dat deze behoorlijk aan de hoge kant was.

Na doorberekening door Deerns raadgevende ingenieurs bv bleek dat bovenop de ‘standaard’ besparing van 15 procent bij een vervanging van VR- door HR-ketels, een extra besparing van nog eens 10 procent mogelijk moest zijn.

Er was immers sprake van energieverlies in het uitgebreide leidingstelsel. Bovendien deed zich op diverse plaatsen lekkage van cv-water voor.

Na goedkeuring door de Vereniging van Eigenaren werden de appartementen in de zomermaanden van 2008 voorzien van een eigen combiketel, waarbij iedere week één kolom van boven elkaar liggende woningen werd aangepakt.

Daardoor kon de overlast voor de bewoners zoveel mogelijk worden beperkt. Op maandagen begonnen de sloopwerkzaamheden, waarna op de vrijdag de nieuwe individuele ketels hun werk konden gaan doen.

Bewoners zuiniger
In het najaar van 2009, toen alle ketels een vol jaar hadden gewerkt, is het energiegebruik van het totale complex opnieuw bekeken.

De verrassend positieve uitkomst was dat de besparing geen 25, maar 35 procent bleek te zijn.

Zowel Nefit, Deerns als installateur Ketelaar hebben daarom het vermoeden dat de individuele warmteregeling tot extra zuinigheid bij de bewoners moet hebben geleid.

In plaats van dat het verbruik ‘op de grote hoop’ terechtkwam, had iedereen nu immers zijn eigen energierekening, direct gerelateerd aan het daadwerkelijke privéverbruik.

Bron: Nefit


Peiling

Mijn voorkeur gaat uit naar...
Bekijk resultaten

Categorieën

Tags